Hayatımıza Giren E-Belge

Bilindiği üzere yazar kasa kullanan mükellefler 1.400 TL ve üzeri satışlarını yazar kasa fişi keserek değil fatura keserek belgelendirmesi gerekmektedir.

Bu duruma bağlı olarak benzer bir uygulama kağıt faturalar içinde yürürlüğe girmiştir.

 

01.01.2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek uygulamada faturaya üst sınır gelmiştir.

 

Mal ve Hizmet Teslimi yaptığınız firma veya şahıs vergi mükellefi ise vergiler dahil 5.000 TL ve üzeri satışlarda kağıt fatura değil GİB sisteminden internet vergi dairesi şifresi ile E-ARŞİV fatura düzenlenmesi gerekmektedir. Ve yine satış yaptığınız şahıs vergi mükellefi değil ise vergiler dahil 30.000 TL ve üzeri satışlarda kağıt fatura değil GİB sisteminden internet vergi dairesi şifresi ile E-ARŞİV fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

 

Bu demek oluyor ki artık kağıt faturalara da yazar kasa fişinde olduğu gibi üst sınır gelmiştir. İlerleyen dönemlerde artık bu sınırların kalkacağı ve faturaların hepsinin e-faturaya dönüşeceğini belirtmek isterim.

 

Sistemin kullanımı ile ilgili ekran görüntüleri aşağıda yer almaktadır. Bu konuda maalesef Mali Müşaviriniz yardımcı olamıyor. Çünkü sistem İP Adresi (Elektronik İnternet Adresi) kontrolü yapmakta ve mükellefin İP adresi dışında kesildiğinde sahte olarak değerlendirmeye almaktadır.

 

(1) ebelge.gib.gov.tr internet adresinden giriş yapılarak aşağıdaki sıra ile takip edebilirsiniz

 

(2) Sitenin Portal bölümünden e-arşiv sistemine giriş bölümüne tıklayarak devam ediyoruz.

 

(3) Sisteme giriş şirketin internet vergi dairesi şifresi ile giriş yapılacak. Bütün şirketlerin internet vergi dairesi şifresi mutlaka vardır. Eğer şifre yok ise vergi dairesinden yenisi alınabilir.

(4) Modül seçiniz bölümünden E-Arşiv Portal’ı seçerek devam ediniz.

(5) Sol taraftan açılan bölümden E-Arşiv Fatura Oluştur’a tıklanır.

(6) Bu bölümde kağıt fatura keser gibi bütün bilgileri doldurmanız gerekmektedir. Fatura Tarihi, Ürün bilgileri fiyat fatura türü vergileri mutlaka eksiksiz girmeniz gerekmektedir.

(7) Fatura bilgileri girildikten sonra kesmiş olduğunuz fatura taslaklar bölümüne aktarılır. Kesmiş olduğunuz faturayı buradan seçmeniz gerekir.

(8) Seçtiğiniz faturayı onay düğmesine basarak onaylayınız.

(9) Onay düğmesine tıkladığınızda uyarı mesajı ekrana gelecek. Bu uyarı mesajını dikkatli okumakta fayda var. Çünkü onay verdikten sonra faturayı düzeltme yapma şansınız olmayacak.

 

(10) Onaylanan faturaları indir veya görüntüleme yaparak çıktı alabilirsiniz. Kaşe imza yaparak alıcıya elden teslim edebilirsiniz veya mail atabilirsiniz.

(11) Fatura görüntülemede dikkat edilmesi gereken fatura numarası ve karekodun oluşmasıdır.