MALİ MÜŞAVİRLİK HAMALLIK MI?
Rahmetli Babam da Mali Müşavirlik yapıyordu. Şüphesiz onların zamanında mesleği uygulamak kolay ancak mevzuat takip etmek çok zordu. Çok iyi hatırlıyorum saatlerce telefonda bakanlık ile konuşur dururdu. ÖTV’nin ilk çıktığı zamanlarda artık telefon ile konuşmaktan nefret eder olmuştu. Bir de hiç unutmuyorum posta ile mevzuat geliyordu. Kanunda madde değiştiği zaman klasörde o sayfa bulunur eskisi çıkarılıp atılır yerine yeni madde sayfası takılırdı. Evet muhasebe uygulaması daha kolaydı. Güzel paralar kazanılıyordu. Çünkü Mali Müşavir sayısı azdı.
Birgün Babam’ın mükellefine inceleme gelmişti. Evrakları hazırladık, valize koyduk, herşey hazırdı. Akrabalardan biri vefat etti. Cenazeye katıldık. Babam bana sen mezarlığa git ben vergi dairesine gidip evrakları verip gelirim dedi. Eve dönüş yolunda bana bu Mali Müşavirlik Hamallık demişti. O anda taşıdığı belgelerden bahsettiğini zannetmiştim. Ama işin içine girince bahsettiği hamallığın o anlamda olmadığı anlamaya başladım.
Evet maalesef mesleğimiz hamallık durumuna gelmiştir. Mükellef boşanmak ister gelir mali müşavir’i ile dertleşir. Derdini mali müşavirine yükler gider. Mükellef ailesi ile sıkıntı yaşar gelir mali müşavirine anlatır. Derdini mali müşavirine yükler gider. Mükellef miras kavgasına düşer gelir mali müşavirinden yardım ister. Derdini mali müşavirine yükler gider. O dönemde babamın bu tür dertleri dinlediğine çok kez şahit oldum. Hatta bazen sabah 4-5 lere kadar dinlemişliği de vardır. Belki babam bu nedenle hamallık demişti. Belki de maliyenin meslektaşın üstüne yüklediği işlerden dolayı hamallık demişti.
Şimdi bizim yaşadığımız hamallık ise e-hamallık. Nedir bu e-hamallık herhangi bir bakanlık bir e-uygulama çıkarır. Herkes nasıl yapılacak nasıl yol izleyelim diye düşünürken bir bürokrat çıkar derki Mali Müşaviriniz halleder. Uygulamanın muhatabı olan insanlar hemen Mali Müşavir’in kapısını çalar.
Şu anda günümüzde de e-uygulamalardan kaynaklı e-hamallık durumumuz söz konusu bizim mesleğimiz ile ilgili olanlar evet işimizi kolaylaştırıyor. Bu uygulamalar güzel ancak sıkıntı şu; bu e-uygulamarı yapan üst akıl zahmet olmazsa eğer e-uygulanabilir olduğuna da dikkat etmesi gerekmez mi?
Biri bizi bu e-hamallıktan kurtarsın e-uygulamalar uygulanabilir olduğu sürece hayatı kolaylaştırır. Bakın bir akıllı telefon firması telefon kilitliyken bile komutları alabilen bir uygulama yapıyor. Bu da bir e-uygulamadır neticede. Telefona diyorsunuz ki “Hey Siri Acil Servisi Ara” hemen arıyor belki de hayat kurtarıyor. Veya aracınızı ayarlıyorsunuz hızı sabitliyorsunuz ceza yemenizin önüne geçiyor. Hayat kolaylaşıyor.
Peki ya E-Arşiv için ne diyeceğiz “Hey Mahmut Dayı 5.000 TL E-Arşiv Fatura kes” mi diyeceğiz. Bu hayatı kolaylaştırır mı? Yoksa Babamın zamanındaki gibi saatlerce telefonda konuşmamız mı gerekecek?
Değerli üst akıl zaman eskisi gibi ağır akmıyor, hızlı akıyor. Bizler bu hızlı akıntıya karşı durmaya çalışırken neden bizi şelaleye doğru itiyorsun? Neden bir uygulama yaparken bizlere sormuyorsun daha kolay, anlaşılabilir bir uygulama neden yapılmıyor? Neden kolaylaştırmak yerine zorlaştırıyor bu uygulamalar? Çıkış yolu bulamadığınızda Mali Müşaviriniz halleder diye yanıt vermeniz doğru mu? Lütfen tarih bu sefer tekerrürden ibaret olmasın bizleri e-hamal olmak zorunda bırakmayın. Unutmayın bizler devletin en büyük gelir kaynağının çekirdeği olan bir mesleğe sahibiz. Bu nedenle aynı taraftayız. Birlikte hareket etmemiz gerekmez mi? Hatta bize de noterler gibi bir statü bile vermeniz gerekmez mi? Bizleri daha çok dikkate almanız gerekmez mi? Bir uygulama çıkarırken alt yapıyı birlikte oluştursak, planlama yaparak hareket etsek daha uygulanabilir olmaz mı?